HOME  |   ALLE HUIZEN  |   AANBIEDINGEN  |   LUXE HUIZEN  |   GROEPSACCOMMODATIE  |   AUTOVERHUUR  |   GOLF  |   VERZEKEREN  |   GASTENBOEK  |   CONTACT
ALGEMENE INFORMATIE  |   CULTUUR  |   STRANDEN  |   WEER  |   TAAL  |   MUZIEK  |   WIJNEN

Wijnen

Portugal is van oudsher een wijnland. Zijn zuidelijke ligging, heuvelachtig gebied en vele miniklimaten zijn verantwoordelijk voor een verscheidenheid aan wijnsoorten. De meest bekend is natuurlijk de Port, een eeuwenoude wijnsoort uit de noordelijke heuvels van de Douro vallei. Maar ook de Vinho verde, een specifieke portugese lichtmousserende "groene" wijn is afkomstig van een gelimiteerd gebied en altijd als zodanig herkenbaar aan de zegel op de hals van de fles.

De zegels op "gelimiteerde gebieden" worden afgegeven onder de verantwoordelijkheid van het Nationale Wijn Instituut. Deze heeft de geografische grenzen van de wijngebieden bepaald (zie wijnkaart) en voert de controle uit over de herkomst en hoeveelheden van iedere soort "gelimiteerd gebied" wijn. Sinds de toetreding van Portugal in de E.E.G. worden wijnen onderverdeeld in VQPRD, voor kwaliteitswijnen uit een bepaald gebied, en IPR, voor wijnen op de nominatie voor de VQPRD status.

Hieronder kunt u de specifieke kenmerken lezen van de diverse Portugese wijnen.

* Port wijnen
Met een alcohol graad van 19 tot 22 procent is deze wijn onderworpen aan strenge productienormen en wordt gerangschikt naargelang de druivensoort, het suikergehalte, de hoeveelheid toegevoegde alcohol, de ouderdom en de soort van het hout van de wijnvaten gebruikt in het verouderingsproces.

Port kent twee hoofdgroepen:
- de gewone portwijnen die meestal blends zijn van verschillende jaren en
- de vintage ports, die alleen in zeer geslaagde jaren worden gemaakt.

Tot de gewone portwijnen behoren:
* Ruby
Een jonge port, een blend. Het is een purperrode wijn die tamelijk zoet van smaak is.
* Tawny
Een gerijpte ruby, die na vele jaren lageren lichter van kleur is geworden en veel zoetigheid heeft afgebouwd. Mooie belegen Tawny ports worden weelderige portwijnen. Er zijn tawnies van 10, 20, 30 en zelfs 40 jaar oud.
* Witte Port
Naast de bekende zoete witte portwijn is er ook een droge witte port. Witte port wordt met de jaren donkerder van kleur, zodat de kleur van een oude witte port slechts weinig verschilt met die van een oude Tawny port. Rode port bevat meer tannine dan witte port en is daardoor veel langer houdbaar.

Tot de Vintage ports behoren:
* Vintage Port
Vintage port is een portwijn van één oogstjaar, altijd de beste kwaliteit. Het jaartal moet op de fles vermeld staan. De port rijpt ± 2 jaar op fust en moet daarna nog vele jaren op fles rijpen. Meestal wordt een vintage port pas na ongeveer twaalf jaar gedronken en moet bijna altijd gedecanteerd worden.
* L.B.V. (Late Bottled Vintage)
Ook een port van één oogstjaar. De port moet minimaal 4 jaar en maximaal 6 jaar op fust lageren alvorens hij gebotteld wordt. Zowel het oogstjaar, als het jaar van bottelen moet op de fles vermeld staan. Een L.B.V.- Port behoeft niet gedecanteerd te worden.
* Colheita Port
Colheita port is eveneens een port van één oogstjaar. Deze port moet zeven jaar of meer fustlagering hebben en vormt na botteling nagenoeg geen depot meer. Colheita ports zijn sterke ports en kunnen na eenmaal aangebroken te zijn nog lange tijd bewaard worden. Het etiket op de fles moet vermelden "lagering op fust" en de datum van botteling.

* Madeira wijnen
Madeira (of Madera) is een versterkte, zeer lang houdbare wijn, afkomstig van het eiland Madeira.
Oorspronkelijk werd Madeira van vier soorten druiven gemaakt, elk met zijn eigen smaakkarakteristiek variërend van zoet tot droog. De Madera werd naar de druif genoemd waar hij van gemaakt was:

1. Sercial (droog)
2. Verdelho (medium droog)
3. Bual (medium zoet) en
4. Malmsey (zoet).

Tegenwoordig wordt de meeste Madera van één druivensoort gemaakt (Tinta Negra) die er beter groeit. Wel worden de vier typen Madera uit die ene druivensoort geproduceerd. De naamgeving is dan niet meer de naam van de druif maar het smaaktype (droog t/m zoet).

* Vinho Verde
De Vinho Verde is een wijnstreek in het noorden van Portugal, rond de stad Braga en eindigend in Porto. Het zuiden van de streek is langs de rivier de Douro; het noorden aan de rivier Minho. De Atlantische Oceaan zorgt er voor een gematigd klimaat met overvloedige regenval. De bodem bestaat uit graniet met, aan de oppervlakte, zand en humus.
De naam Vinho Verde verwijst NIET naar de groene schijn, die de witte wijn heeft, maar naar het feit dat de oogst vroeg in de zomer plaatsvindt en dat de wijnen jong op de markt worden gebracht. De wijnen zijn licht mousserend. Bij de goedkope soorten wordt koolzuur toegevoegd. De betere krijgen het koolzuur als gevolg van de omzetting van suiker in alcohol. De wijnen hebben een hoog zuurgehalte en zijn zeer fris in de mond.
Uit de Vinho Verde komen zowel witte als rode wijnen. De rode wijnen zijn dikwijls wrang, doch steeds droog en mousserend. Ze worden zelden uitgevoerd. De witte Vinho Verde is perfect bij zeevruchten, vis en leverpastei.

* Douro wijnen
Deze streek in het noordoosten van Portugal is gekend voor de productie van portwijnen. De helft van de oogst gaat daar naartoe. De andere helft wordt gebruikt voor de rode Douro wijn. Douro betekent "gouden rivier". Het klimaat wordt beheerst door de bergen Marão en Montemuro, die de gaarden beschermen tegen zware regenval en winden. De winters zijn er mild, de zomers zeer heet.
Deze wijnen moeten minimaal 11% alcohol hebben. Witte wijnen moeten 9 maanden vatlagering hebben, rode 18 maanden.
De witte wijnen worden ook gedronken bij vis en leverpastei. De rode wijnen worden geschonken bij jachtschotels, gevogelte en sterke kazen.

* Dão wijnen
Dão is een wijnregio in het binnenland van Portugal, onder de Douro vallei, aan de Rio Dão. De bodem bevat veel graniet, waar rode wijnstokken zich goed gedijen. Voor de aanplant van de stokken gebruikt men dynamiet om gaten in het graniet te blazen. De meeste wijnen uit dit gebied zijn van een lagere kwaliteit, op een paar uitzonderingen na zoals o.a. de Quinta dos Roques. Dão wijnen hebben een alcoholgehalte van ongeveer 11-13%. De rode wijnen hebben een mooie dieprode kleur en kunnen harmonisch samen gaan met jachtschotels, gekruid vlees en kaas. De witte wijnen zijn verfijnd en aromatisch met een vleugje citrus en worden gewoonlijk geschonken bij jachtschotels, gegrild vlees en de sterke kazen van de streek.

* Alentejo wijnen
De Alentejo bestaat uit 13.000ha wijngaarden in het zuidelijke binnenland, niet ver van de Spaanse grens, aan de rivier de Taag. Het landschap is er dor, vlak, droog en rotsachtig. Men vindt er tevens de kurkeiken, olijfbomen en tarwevelden. Bodem is veelal graniet en leem. Door het grote succes van Herdade do Esporão kwam de productie van kwaliteitswijnen op gang. Inmiddels worden de wijnen uit deze streek ook in Portugal het meest gedronken. De Alentejo wijnen hebben veel body en zijn donkerrood. De belangrijkste druivensoorten voor rode kwaliteitswijn zijn Periquita, Aragonês (=Tinta Roriz = Tempranillo), Trincadeira, Alicante Bouschet en de Touriga Nacional. Ook Cabernet Sauvignon en Syrah wordt aangeplant. Voor witte kwaliteitswijn zijn het de Roupeiro, Perrum, Arinto en Antão Vaz. Door het warme weer in de regio, 35-45ºC is normaal in de zomer, hebben de druiven vaak een gebrek aan zuren. De Arinto bekent uit de streek Bucelas wordt hier dan ook hoofdzakelijk gebruikt vanwege zijn hoge zuurgraad. Er wordt 60% rode en 40% witte wijn gemaakt. Het alcoholgehalte is minstens 11%, maar 14% is normaal. De beste wijnen van Portugal komen uit deze streek en de Douro. De beste rode wijnen uit deze streek zijn de Esporão garrafeira Private Selection, Torre do Esporão, Mouchão, Mouchão Tonel 3-4, Pera Manca, Marques de Borba reserva. Met name de Mouchão Tonel 3-4 kan worden gerekend tot de top van de wijnwereld met een exceptionele rijpingspotentieel van 40 tot soms meer dan 50 jaar.

* Colares wijnen
De ramisco druif voor de rode wijnen van Colares worden verbouwd in het groene heuvels van de Serra de Sintra. Als gevolg van de zeer arme grond gaat de wortel extreem diep, tot wel 100 meter en meer. Hierdoor doorboort de stok zeer veel verschillende bodemsamenstellingen. Dit leidt tot mineraalvolle en zilte wijnen, die goed kunnen rijpen. In de regel komen de wijnen (wit en rood) pas op de markt als ze een jaar of 10 oud zijn. Zowel de witte als de rode wijnen kunnen vele 10-tallen jaren ouderen. Sedert 1990 vindt weer langzaam aan nieuwe aanplant plaats. De oude stokken van meer dan 100 jaar oud verdwijnen daardoor en dit gaat ten koste van het karakter van de wijnen. Bekendste producent is Paulo da Silva met de wijnen Beira Mar (nu RibaMar), Casal d'Azenha en daarnaast uiteraard de Colaris Chitas. Het gebied behoort tegenwoordig tot de Estremadura. De rode wijnen zijn de perfecte aanvulling bij jacht- en vleesschotels. De witte wijn zou fris gedronken moeten worden bij vis, pastas en krachtige kaas.

* Bucelas wijnen
De Bucelas is een piepkleine DOC ten zuiden van Arruda. In de Bucelas worden alleen witte wijnen gemaakt uit de Arinto en de Esgana. De wijn die hier vandaan komt is één van de beste Portugese witte wijnen. Het heeft een hoge zuurtegraad wanneer hij jong is en is droog na rijping. Hij kan gedronken worden bij normale vis.

* Setúbal wijnen
Op het schiereiland van Setúbal, onder Lissabon, worden zoete witte wijnen uit de Moscatel gemaakt, volgens de methode van Port. Na het toevoegen van alcohol aan de most, laat men de velletjes van de druiven trekken in de most, zodat de wijn de volledige aroma’s van de druif opneemt. De wijnen rijpen 5 jaar op vat, alvorens ze worden gebotteld, sommige tot 25 jaar, waardoor een nootachtige bruine wijn ontstaat. Hij wordt veelal gebruikt als dessert wijn.

* Algarve wijnen
De Algarve heeft 4 wijnstreken, Lagoa, Portimão, Tavira en Lagos waarvan Lagoa de meest belangrijke is. Ze produceren jaarlijks ongeveer 6 miljoen liter, voornamelijk rode wijn maar ook witte en rosé.
De rode wijnen zijn fruitig en de witte tamelijk droog, beide hebben een behoorlijk hoog alcoholpercentage (boven de 13%). Men zegt dat de kwaliteit van de Algarve wijnen iets achterblijft bij die van de andere Portugese streken. De rode wijnen worden gebruikt bij gegrild vlees en Bacalhau, de witte wijnen als goede aperitieven.

   

ZOEK UW VAKANTIEHUIS

REGIO

PLAATS

AANTAL SLAAPKAMERS

AANTAL PERSONEN

NAAM HUIS

SOORT HUIS

AANKOMST

VERTREK

     

NIEUWSBRIEF

Ontvang nieuwtjes en speciale aanbiedingen als eerste in je mailbox